noutăţi

Faza finală I - Identificarea ecosistemelor acvatice dintre haldele de steril şi particularităţile acestora (Descarcă documentul în format .pdf)

Sinteza rezultatelor obţinute în anul al II-lea al cercetărilor (Descarcă documentul în format .pdf)

introducere

Ca urmare a lucrarilor de excavare, respectiv a proceselor tehnologice din industria extractiva, rezulta deseuri solide cunoscute sub numele de steril, depozitat in halde. In zone depresionare ale acestora, ori intre halde, se pot diferentia ecosisteme acvatice ce dobandesc un caracter permanent.

Datorita originii diverse, structurii petrografice si geochimice a substratului, aceste lacuri au caracteristici proprii. Pe teritoriul Romaniei au fost inventariate in 1999 un numar de 251 halde de steril.

In cadrul prezentului proiect, vom studia 12-13 halde diferite ca origine si compozitie, cu eventual potential toxic, amplasate in proximitatea exploatarii de granit de la Turcoaia (judetul Tulcea), a minelor de carbuni din Valea Jiului si de metale neferoase de la Brad, cat si in zona amenajarilor hidroenergetice Raul Mare si Raul Strei, ultimele din judetul Hunedoara.

Studiul are in vedere: